Μονωτικά Υλικά, Συστήματα Ξηρής Δόμησης – Χωρίσματα – Ψευδοροφές

slide02
slide06
slide04

Styropan, Εξηλασμένη Πολυστερίνη XPS

στις κατηγορίες: Θερμομόνωση - Ηχομόνωση

Τι είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη Styropan XPS /  Εφαρμογές

H εξηλασμένη πολυστερίνη Styropan XPS είναι ένα αφρώδες συνθετικό υλικό, ευρύτατα διαδεδομένο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως με πολλές οικοδομικές χρήσεις. Είναι «κλειστής κυψελικής δομής», η οποία με διαδικασία πολυμερισμού και διαρκούς εξέλασης παίρνει τη μορφή θερμομονωτικών πλακών.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής της εξηλασμένης πολυστερίνης Styropan XPS , το μίγμα των πρώτων υλών ομογενοποιείται και ρευστοποιείται, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, σε ειδικούς εξηλαστήρες. Κατά την έξοδο από τον εξηλαστήρα και καθώς η πίεση πέφτει τα αέρια διογκώνονται προκαλώντας τη σχηματοποίηση του μίγματος υπό μορφή αφρού που τελικά διαμορφώνεται σε πλάκες που οδηγούνται σε ειδικές μηχανές για κοπή, επεξεργασία της επιφάνειας και διαμόρφωση ακμών.

Το τελικό προϊόν είναι ένα ομογενές-μονωτικό υλικό κλειστής κυψελικής δομής διαμέτρου από 0,05 ως 0,5 mm και με τοίχος πάχους μόνο 1mm. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι το 97% του όγκου του αποτελείται από αδρανές αέριο και το υπόλοιπο 3% είναι τα τοιχώματα που μοιάζουν με κυψέλη, η εξηλασμένη πολυστερίνη Styropan XPS είναι ένα υλικό που διαθέτει εξαιρετικές θερμικές και μηχανικές ιδιότητες.

Χάρη στην άψογη θερμομονωτική και μηχανική συμπεριφορά της, η αφρώδης εξηλασμένη πολυστερίνη Styropan xps χρησιμοποιείται ευρέως σε πλήθος εφαρμογών, προσφέροντας αξιόπιστες κατασκευαστικές λύσεις σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, κατασκευαστές και τεχνίτες.

eksilasmeni-polisterini

Mόνωση Περιμέτρου

Η μόνωση περιμέτρου αφορά στα σημεία του κελύφους του κτιρίου που βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος. Το XPS χρησιμοποιείται σαν εξωτερική θερμομόνωση τοιχείων και δαπέδων υπογείου αλλά και για δάπεδα στη θεμελίωση ενός κτιρίου γενικά. Η υψηλή θλιπτική αντοχή, η χαμηλή απορρόφηση υγρασίας καθώς επίσης και η ελαστικότητα και η ευκολία στη χρήση καθιστούν το XPS ως το καταλληλότερο ίσως θερμομονωτικό υλικό για τις εφαρμογές αυτές.

Θερμομόνωση Επίπεδων Οροφών

Το XPS χρησιμοποιείται ως θερμομονωτικό υλικό στο σημείο του κελύφους που καταπονείται εντονότερα από τις καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις του αντεστραμμένου αλλά και του φυτεμένου δώματος, το XPS κυριαρχεί έναντι των άλλων θερμομονωτικών υλικών. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, η στεγανωτική στρώση τοποθετείται κάτω από το XPS το οποίο την προστατεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες και επιμηκύνει χρονικά τη χρήση του συνόλου της κατακευής.

Θερμομόνωση Δωμάτων

Το XPS είναι κατάλληλο για μια μεγάλη ποικιλία ειδών δαπέδου καθώς παράγεται σε διαφορετικές θλιπτικές αντοχές. Έτσι χρησιμοποιείται σε δάπεδα κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, βιομηχανικών κτιρίων, αποθηκών και ψυκτικών θαλάμων.

Εξωτερική Θερμομόνωση

Το XPS, λόγω του χαμηλού συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας που παρουσιάζει, ενδείκνυται στην θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων. Έτσι, συμβάλλει στην προστασία του κελύφους των κτιρίων από τις ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές συνεισφέροντας στην εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης στο εσώκλιμα του κτιρίου. Επιπλέον πλεονεκτεί έναντι των άλλων θερμομονωτικών υλικών ειδικότερα στις χαμηλές περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε κρούσεις ή σε υγρασία.

Εσωτερική Θερμομόνωση

Στην περίπτωση που επιλεγεί η κατασκευαστική λύση της δικέλυφης τοιχοποιίας ή της εσωτερικής θερμομόνωσης το XPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θερμομονωτικό υλικό , ιδιαίτερη μέριμνα όμως πρέπει να ληφθεί για τον περιορισμό των θερμογεφυρών αλλά και για την κατάλληλη στερέωση και χωρίς κενά τοποθέτηση των πλακών μεταξύ των δυο κελύφων. Η εξηλασμένη πολυστερίνη Styropan XPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εσωτερική μόνωση κτιρίων όταν δεν δύναται να εφαρμοστεί ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης. Εσωτερικά πρέπει να μελετηθεί αν είναι αναγκαία η τοποθέτηση φράγματος υδρατμών για την αποφυγή συμπύκνωσης υδρατμών (δρόσου).

Γιατί χρησιμοποιώ Styropan XPS για θερμομόνωση >

Προϊόντα εξηλασμένης πολυστερίνης Styropan XPS >

Τεχνικά Χαρακτηριστικά >